7 Δεκ 2012

Carryball

To  carryball είναι ένα άγνωστο εργαλείο φυσικής αγωγής , γιατί πολύ απλά δημιουργήθηκε στο 1ο Χολαργού.
Για την ακρίβεια, το carryball είναι το αποτέλεσμα μιας συζήτησης που είχαμε με το Δ/ντή για τη δημιουργία ενός άλλου παιχνιδιού, που ή  δεν διατυπώθηκε  σωστά από μένα ή ο κ.  Δ/ντής δεν κατάλαβε καλά (εκεί κάπου έγινε κάποιο λαθάκι) και έτσι προέκυψε το carryball.
Η ονομασία carryball  έχει δοθεί από το δημιουργό του.
Τέλος, δημιουργήθηκαν δύο ειδών carryball:
Πως κατασκευάσαμε το δικό μας carryball, …..

 


Πηγή υλικών...κουτιά από μπαλάκια του τένις.
Χρησιμοποιήσαμε τη συσκευασία που χωράει 4 μπαλάκια.  
Εδώ έγινε χρήση εργαλείων.
Το είδος των εργαλείων μάλλον κάνει  την κατασκευή απαγορευτική, με αυτόν το τρόπο, στους μαθητές.  Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι όμως…

Ξεκινάμε:
2 κουτιά. Γραμμή  στη βάση για να κοπεί ίσια, δε χρειάζεται μέτρημα, βάζουμε το ένα κουτί μέσα στο άλλο και απλά τραβάμε μια γραμμή για να έχουμε οδηγό που θα κατευθύνει το πριόνι.
Κόβουμε…(για να κόψει το συγκεκριμένο εργαλείο, έπρεπε να ρυθμιστεί σε χιλιάδες στροφές το λεπτό, το υλικό της θήκης είναι τέτοιο που εύκολα το περιστρεφόμενο πριόνι γλιστράει, δεν συστήνεται για παιδιά. Γίνεται και με χειροκίνητο πριόνι, αλλά σε πρώτο (δοκιμαστικό) στάδιο, θέλαμε ταχύτητα και ακρίβεια  )
Έτοιμο…
Η ένωση των κουτιών τώρα, έτσι ώστε να έχουμε μια διάφανη σωλήνα. Κόλλα στιγμής στο ένα κουτί και με ελαφριά πίεση τοποθετούμε το δεύτερο κουτί στο χείλος του πρώτου. Σε 1 λεπτό ήταν κολλημένο!!!. Παρόλα αυτά περάστηκε και με ταινία γενικής χρήσης, έτσι ώστε να γίνει ανθεκτικότερη η ένωση.

Η ταινία κόπηκε με ξυράφι όπου δε χρειαζόταν. (είναι και η αισθητική βλέπετε!)

Τρύπημα με τρυπάνι για να περάσει ο σπάγκος  (επικίνδυνο για παιδικά χέρια. Μόλις το τρυπάνι διαπερνά το πλαστικό, η βελόνα περνάει ανάμεσα στο χέρι). Γίνεται και με αυτό το εργαλείο που ανοίγει τρύπες στις ζώνες, αλλά πρέπει να το έχει κανείς, εγώ δεν το είχα.
Η μετροταινία χρησιμοποιήθηκε για να είναι στην ίδια ευθεία οι τρύπες. Για την ιστορία έχει μήκος 52 εκατοστά. Όσο πιο κοντά στην ένωση γίνουν οι τρύπες για το σπάγκο, τόσο πιο δύσκολο είναι να το χειριστεί ο μαθητής.
Μεταλλικό παξιμάδι στη μια άκρη για να μη βγαίνει ο σπάγκος,  χάντρα από κομπολόι στην άλλη για να μη φεύγει από το μαθητή.
Έτοιμο, τα καπάκια από τα κουτιά εντελώς τυχαία κάνουν και στις κομμένες βάσεις.
Έτσι το παιχνίδι μπορεί να μεταφερθεί με όλο τον “εξοπλισμό” χωρίς να μπερδεύεται τίποτα…..
…..και προχωρήσαμε σε μαζικότερη παραγωγή….
Κατασκευάσαμε και μερικούς σωλήνες χωρίς κορδόνια – σπάγκους. Ψάχνουμε, Δοκιμάζουμε, Ανακαλύπτουμε…
Κάναμε και δοκιμές για να δούμε την αποδοχή του παιχνιδιού από τους μαθητές. Στο βίντεο δε φαίνεται πολύ καθαρά, αλλά οι μαθητές κυριολεκτικά συγκεντρώθηκαν πάνω στο μπαλάκι. Τα κατάφεραν, αλλά ήθελε προσπάθεια. Από τη στιγμή που  προσπάθησαν με ενθουσιασμό…πέτυχε η δική μας προσπάθεια…

Παραλλαγή:  
Αν δεν μπορείτε να βρείτε άδεια κουτιά από μπαλάκια του τένις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεγάλα πλαστικά μπουκάλια από αναψυκτικό ή χυμό, που θα κόψετε τον «λαιμό» και τη βάση του μπουκαλιού. Επίσης, για το carryball με σπάγκους αν δεν έχετε μεταλικά παξιμάδια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χάντρες, κουμπιά ή ακόμα και …. κοφτό μακαρονάκι !!! Είναι αυτονόητο ότι το παιχνίδι μπορείτε να το δημιουργήσετε πολύ εύκολα στο σπίτι σας, σε διακοπές και οπουδήποτε, να το παίξετε σε ανοιχτό και κλειστό χώρο και να ενθουσιάσετε τους μικρούς (και όχι μόνο) φίλους της παρέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...